VU Amsterdam in de lift

 17/10/2019

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft dit collegejaar een recordaantal studenten mogen verwelkomen. Maar liefst 26.374 studenten schreven zich in. Het vorige record, 25.060, stamt uit 2011. De grootste groei haalde de VU uit startende bachelor studenten; 18 procent.

De School of Business Economics en de bètafaculteit zijn de grootste stijgers, schrijft het universiteitsblad Ad Valvas. Eerstgenoemde kende een procentuele stijging van 21 procent, terwijl de bètafaculteit een positieve toename van 16 procent had.

Mooi teken

Rector van de VU Amsterdam, Vinod Subramaniam, is vanzelfsprekend enthousiast over de ontwikkelingen. “Het is een mooi teken dat studenten de VU weten te vinden”, vertelt Subramaniam. “Het is een paar jaar minder gegaan. Nu zijn we echt uit het dal gekomen. De huidige omvang vinden we prima. De bètafaculteit is nu bijvoorbeeld één van de grootste van het land.”

Toch brengt de groei ook uitdagingen met zich mee, weet Subramaniam. “Soms moet je creatieve oplossingen zoeken. Zo kunnen studenten bij psychologie drukke colleges volgen op een videoscherm in een tweede zaal. De ervaring leert dat er na een paar weken minder studenten naar college komen, waardoor het probleem zichzelf oplost. Mogelijk gaan we ook college geven in de aula. Dat moeten we niet standaard doen, maar als tijdelijke oplossing kan dat.”

Kan de VU blijven doorgroeien, of houdt het een keer op voor rector Vinod Subramaniam? “Dat verschilt per opleiding. Bij Rechten wilde men graag meer studenten omdat het aantal de jaren vóór 2018 flink is gedaald. En Bedrijfskunde is voor het tweede opeenvolgende jaar flink gegroeid. Maar nu zitten we daar weer op het aantal studenten van een paar jaar geleden. Dat kunnen we dus aan.”

Het volledige artikel kun je hier lezen.

Bron: Kamerverhuur Amsterdam, Ad Valvas

Gerelateerd nieuws

Nieuw aanbod aan studio’s, kamers en tweekamerappartementen in Leiden van Marcel van Hooijdonk

Lees dit bericht

Duizenden extra flexwoningen voor onder andere studenten en jongeren in Amsterdam

Lees dit bericht

Het Amsterdamsch Studenten Corps komt met maatregelen vanwege de misstanden bij ontgroeningen

Lees dit bericht