Universiteit van Amsterdam ontruimt door ME

 17/01/2023

De mobiele eenheid is op 16 januari om 20.15 uur gestart met het ontruimen van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Deze werd sinds maandagmiddag bezet door verschillende klimaatactivisten. Dertig demonstranten zijn gearresteerd naar aanleiding van de ontruiming

UvA ontruimt door ME | Kamerverhuur Amsterdam

Shell

De klimaatactivisten hebben een van de gebouwen bezet omdat zij willen dat de Universiteit van Amsterdam zijn banden met Shell verbreekt. Ook voor het gebouw stonden nog zo’n zeventig tot tachtig mensen die ook demonstreerde tegen de banden. Shell financiert namelijk vier onderzoeksprojecten op het gebied van groene energie en dit zou een verkeerd beeld geven omdat zij 95 procent van de financiën investeren in de fossiele industrie volgens de klimaatactivisten.

Politie

Dinsdagavond rond 23.00 kon de eigenaar weer het gebouw in en waren alle klimaatactivisten eruit. 30 hiervan zijn ook aangehouden en meegenomen vanwege het geweld dat zij gebruikte. Volgens de politie maakt de activisten zich schuldig aan lokaalvredebreuk. Vanwege deze reden heeft de politie ook besloten om in te grijpen en het gebouw te ontruimen.

Gerelateerd nieuws

Vele studenten lopen basisbeurs mis door studievertraging

Lees dit bericht

Drie maanden verlenging voor OV-kaart studenten

Lees dit bericht

Hogeschool van Amsterdam waarschuwt voor een datalek bij studenten en medewerkers

Lees dit bericht