Studentenverenigingen in Amsterdam tappen al maanden geen biertje meer

 27/05/2020

De coronacrisis houdt heel de wereld in zijn greep: zo ook de studentenverenigingen. In onze hoofdstad hingen studenten iedere maandag in de lampen van de studentenkroeg. Nu is het angstvallig stil en worden liters bier teruggestuurd naar de brouwerij. Het staat er allemaal maar verlaten bij.

"Elke keer als ik hier binnen kom lopen is het weer heel anders dan de afgelopen vier jaar", concludeert Sophie Jongeling, rector van studievereniging ASC-AVSV. Sinds de coronamaatregelen is er, net zoals alle andere verenigingen, geen activiteit meer geweest in haar sociëteit die gelegen is op de Warmoesstraat. "Voor de coronacrisis hadden wij zo'n 500 mensen per avond in het pand", vertelt Jongeling aan NH Nieuws. "En nu is het gewoon helemaal stil."

Jaarfeesten en boottochten

Het zou leuk zijn als we de jaarfeesten en boottochten door konden laten gaan", beaamt Pars Bruijn, eerstejaars student. "Maar dat kan helaas allemaal niet." De aankomende studentenlichting had zich de start van het studentenleven ongetwijfeld anders voorgesteld.

Samenzijn

"Normaal komen studenten hier om samen te zijn of vrienden te maken, maar door de getroffen coronamaatregelen gaat dat zeker lastiger worden voor de eerstejaars. Want elkaar fysiek ontmoeten zit er waarschijnlijk niet in”, vertelt Jongeling. Nieuwe studenten die vanuit andere steden in Amsterdam terecht komen, kunnen zich zo sneller eenzaam voelen.

Moeilijke tijden

Ook de sociëteit maakt moeilijke tijden door. Waar er voorheen liters bier de tap uitvlogen, staat het studentenleven nu al ruim twee maanden stil. De omzet die daarmee behaald werd, was een grote inkomstenbron voor de vereniging.

Sociaal vangnet

"We proberen aanstaande eerstejaars straks alsnog een 'sociaal vangnet' te bieden, maar hoe we dat precies gaan doen weten we nog niet”, stelt Studentenvereniging ASC-AVSV, die samen met de UVA, de VU, de HVA en alle andere verenigingen alsnog probeert de aankomende lichting eerstejaars goed op te vangen.

Gerelateerd nieuws

Hogeschool van Amsterdam waarschuwt voor een datalek bij studenten en medewerkers

Lees dit bericht

Aantal leegstaande panden stijgt opnieuw in Amsterdam

Lees dit bericht

Nieuw landelijk actieplan om het kamertekort voor studenten tegen te gaan

Lees dit bericht