Studenten zijn het beu in Amsterdam: protesten op het Museumplein

 02/10/2020

In onze hoofdstad stonden vrijdag zo’n honderd studenten op het Museumplein, om aandacht te krijgen voor meer fysiek onderwijs in deze tijden. “Ik betaal nu 2500 euro voor 50 uur les per jaar, schandalig.”

De demonstratie en bijbehorende hashtag #ikwilnaarschool is een initiatief van studenten die aandacht willen voor de manco’s van het vanwege corona gedigitaliseerde onderwijs. Het protest samen met studentenbonden ASVA, SRVU en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) georganiseerd. Een onwerkbare situatie voor de studenten, die op deze manier hun studievoortgang in het water zien lopen.

“Er staan theaters, buurthuizen, poppodia en congreszalen leeg. Daar kan les worden gegeven,” zegt Maarten van Dorp, voorzitter van ASVA. Volgens de studentenvakbond vindt nu slechts een kleine 30 procent van het onderwijs op locatie plaats. De andere ruim 70 procent van de lessen wordt online gegeven. Meer fysiek onderwijs moet dus mogelijk zijn, maar er wordt simpelweg niet genoeg aan gedaan.

“Studenten zitten daardoor soms weken achter elkaar elkaar thuis te kijken naar schermpjes. Dat is niet goed voor de mentale gezondheid. Het werkt demotiverend en iedereen snakt naar een beetje sociaal contact.”

Amine Ben Hamida (26) kan zich niet vinden in de manier hoe er nu wordt omgegaan met studenten. “Ik betaal 2500 euro voor 50 uur les per jaar in plaats van vier dagen per week. En los daarvan: corona doodt duizenden mensen, maar het gaat als we zo doorgaan ten koste van de mentale gezondheid van studenten. Alleen maar online onderwijs vraagt enorm veel van jongeren. Is er wel aan onze mentale gezondheid gedacht? Echt schandalig.”

 

Het hele verhaal in het AD lees je hier.

Gerelateerd nieuws

Hogeschool van Amsterdam waarschuwt voor een datalek bij studenten en medewerkers

Lees dit bericht

Laagste opkomst ooit voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam

Lees dit bericht

Vaccineren van jongeren op campus van Universiteit van Amsterdam blijkt succes

Lees dit bericht