Studenten schieten scholieren te hulp bij leerachterstand door coronacrisis

 12/06/2020

Basisschoolleerlingen en middelbare scholieren die een leerachterstand hebben opgelopen door de coronacrisis, kunnen worden geholpen door studenten. Ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven hebben hierover afspraken gemaakt met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging van Hogescholen (VH).

Door de coronacrisis konden leerlingen geruime tijd niet naar school toe. Dit resulteerde voor een deel van deze groep in een leerachterstand. Deze achterstanden moeten worden weggewerkt, aldus het kabinet. Dit moet dus mede gebeuren door de inzet van studenten van pedagogische studies en lerarenopleidingen.

Studiepunten

De studenten die besluiten om de leerlingen te gaan helpen, kunnen op die wijze extra studiepunten verdienen. Daarnaast krijgen studenten ook betaald voor het geleverde werk, wat er voor moet gaan zorgen dat deze tijdelijke baan in populariteit stijgt.

Extra bagage

"Het is belangrijk dat we met elkaar samenwerken om de gevolgen van deze coronacrisis op te vangen", aldus minister Van Engelshoven. "Studenten van lerarenopleidingen kunnen scholieren goed helpen om eventuele achterstanden in te halen en krijgen zo zelf extra bagage mee."

Amsterdam, Leiden en Utrecht

De afspraken moeten de komende tijd nog nader worden uitgewerkt en kunnen per onderwijsinstelling verschillen. In Amsterdam, Leiden en Utrecht werken scholen al aan de uitwerking van een plan waarbij studenten van lerarenopleidingen worden ingezet om de leerachterstand van scholieren weg te werken. Voor het nieuwe schooljaar wordt onderzocht of deze initiatieven landelijk kunnen worden ingezet.

Gerelateerd nieuws

Nieuw aanbod aan studio’s, kamers en tweekamerappartementen in Leiden van Marcel van Hooijdonk

Lees dit bericht

Aantal leegstaande panden stijgt opnieuw in Amsterdam

Lees dit bericht

De toiletvriendelijkheid van Amsterdam

Lees dit bericht