150 protesterende studenten

 09/12/2019

In ons laatste nieuwsbericht bespraken we de nieuwe regels door de gemeentelijke huisvestingsverordening. Afgelopen donderdag kwamen studenten in protest omdat ze door de nieuwe regels het risico lopen uit hun woning gezet te worden. Dit deden zij door in hun pyjama, badjas en sloffen te verzamelen voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema. Marcel van Hooijdonk legt uit wat er aan de hand is.

150 protesterende studenten | Kamerverhuur Amsterdam

Studenten de dupe van nieuwe regels

Voor sommige studenten kunnen de nieuwe regels leiden tot een uitzetting van hun woning. Monumentale panden zijn hier een goed voorbeeld van. Aan dit soort panden mag niks verbouwd worden waardoor de nieuwe regels woningdeling onmogelijk maakt. Het binnen afzienbare tijd vinden van een nieuwe woning zal voor de studenten en haast onmogelijke opgave worden. Met de huidige schaarste op de woningmarkt en de nieuwe regels zullen de studenten hun huisvesting buiten de stad moeten zoeken.

Coulante regeling

De gemeente zal een uitzetting te allen tijde proberen te voorkomen. Om die reden is het nog mogelijk om de nieuwe regeling tijdelijk te omzeilen. Door een vergunning aan te vragen bij de gemeente kun je dit recht krijgen. Echter moet je dan wel met een plan komen dat aantoont dat er naar de nieuwe eisen toe gewerkt zal worden. Dit is voor veel studenten nog steeds niet genoeg en daarom stonden zij die donderdag koud voor een dichte deur te protesteren.

Reactie van de gemeente

De gemeente geeft aan dat het een indrukwekkend protest is van de studenten. Ze zijn echter ook van mening dat het niet nodig is. Met deze nieuwe regeling wilt de gemeente er alleen voor zorgen dat alle illegale verhuur wordt aangepakt. Legale huurders hoeven zich dus nergens zorgen om te maken. En voor de illegale huurders geld dat ze na de nieuwe regeling comfortabeler zullen wonen. Of uitstel van de nieuwe regeling mogelijk is, is nog niet duidelijk.

Gerelateerd nieuws

Primeur: Eerste hbo-koksopleiding komt in Amsterdam

Lees dit bericht

Het Amsterdamsch Studenten Corps komt met maatregelen vanwege de misstanden bij ontgroeningen

Lees dit bericht

Bewoners Zeeburgeiland willen meer Amsterdammers

Lees dit bericht