Alle beurzen van het Amsterdams Student Corps worden ingetrokken door Amsterdamse Hogescholen en Universiteiten

 01/10/2021

Het komende jaar hoeven de hoeven de mensen van het Amsterdamsch Studenten Corps niet meer te rekenen op bestuursbeurzen. Deze zijn voor minstens het aankomende collegejaar allemaal ingetrokken door de Hogeschool van Amsterdam en alle Amsterdamse universiteiten. Ook heeft ASC/AVSV het verbod gekregen om het huidige collegejaar leden te werven of zijn eigen vereniging te promoten.

Dit kregen het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke studenten vereniging (ASC/AVSV) te horen door een brief die afgelopen dinsdag was verstuurd door de onderwijsinstellingen. De aanleiding voor deze brief zijn de vernederingen en de mishandelingen tijdens verschillende dispuut ontgroeningen. De mishandelingen en vernederingen bij ontgroeningen liggen al langer onder de radar. Zo belandde in 2016 ook al 3 studenten in het ziekenhuis.

De waarde van studiebeurzen bedragen 15.000 euro, de studenten krijgen namelijk 300 euro per maand voor eventuele studievertraging. Ook lieten de onderwijsinstellingen in de brief weten dat ze steun betuigen richting de slachtoffers. Er zijn meerdere mensen die nu rond lopen met blauwe pekken of andere wonden. Er zijn zelfs slachtoffers die mank lopen omdat ouderejaars ze hebben geslagen en getrapt.

De studentenverenigingen begrepen de opgelegde beperkingen en dat hebben ze ook gerespecteerd. Het ASC/AVSV nam goede maatregelen door de zes disputen gelijk te schorsen. Ze willen zorgen voor een cultuurverandering omdat ze bang zijn dat anders de verenigingen niet lang meer zullen bestaan.

Gerelateerd nieuws

Universiteiten in Amsterdam luiden de noodklok over internationale studenten

Lees dit bericht

Nederlandse studenten hebben vaker een bijbaan dan in andere Europese landen

Lees dit bericht

Gemeente Amsterdam heeft besloten om opnieuw te kijken naar aanvragen energietoeslag studenten

Lees dit bericht