Studenten eten te weinig groenten en fruit | Marcel van Hooijdonk

 06/01/2021

Nederlandse studenten krijgen te weinig groenten en fruit binnen. Dat is geconcludeerd uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De VU deed onderzoek naar de studieomgeving van studenten en het daarbij horende eetpatroon.

Studenten eten te weinig groenten en fruit | Marcel van Hooijdonk

De VU noemt het ‘zorgwekkend’ dat studenten niet voldoende groenten en fruit tot zich nemen. Het verhoogt het risico op overgewicht en bepaalde chronische ziektes. Eerdere studies hebben bovendien aangetoond dat een gezonde voedingsomgeving (bijvoorbeeld op school en binnen onderwijsinstellingen) stimuleert om meer groenten en fruit te nuttigen. Het vergroten van beschikbaarheid én eventuele prijsverlagingen zouden daarnaast bijdragen aan de groenten- en fruitinname van Nederlandse studenten.

Marcel van Hooijdonk: ‘Eet divers en gezond’

Marcel van Hooijdonk: “Hoewel ik geen voedingsdeskundige ben, kan ik natuurlijk niet anders dan stellen dat fruit en groenten goed voor ons zijn. Dus ook voor studenten: eet divers en gezond, zodat je fit blijft en je optimaal kan richten op je studie.”

De doelgroep geeft zelf te kennen dat de prijs van groenten en fruit vrij hoog is in de kantines en supermarkt. Het is een euvel voor de studenten die in negen van de tien gevallen goed moeten letten op hun uitgaven. Echter blijkt uit onderzoek ook dat het gratis verstrekken van groenten en fruit niet direct tot meer consumptie leidt.

De conclusie die algeheel getrokken kan worden is dat er nog veel te leren valt over de zogenaamde ‘interventies’ van de studenten. Er is nog een flinke weg af te leggen om studenten te stimuleren meer groenten en fruit te eten.

Gerelateerd nieuws

Geneeskunde opleiding in Amsterdam opnieuw minder populair

Lees dit bericht

Amsterdamse studenten mogen niet meer uitgesloten worden van energietoeslag

Lees dit bericht

Alles is anders: aangepaste introductie voor Amsterdamse studenten

Lees dit bericht