Primeur: Eerste hbo-koksopleiding komt in Amsterdam

 19/02/2020

Jonge koks in opleiding kunnen op dit moment niet een hoger diploma halen dan mbo niveau 4. Een gemiste kans, aldus het ROC van Amsterdam. De onderwijsinstelling start daarom met de opleiding Culinary Professional, de eerste hbo-koksopleiding van Nederland.

“Jonge koks zijn vaak heel grote talenten die gepassioneerd met hun vak bezig zijn”, begint Elvire Biegel, directievoorzitter van MBO College Centrum. “Voor velen van hen is het onmogelijk om na niveau 4 een vervolgopleiding te doen, bijvoorbeeld hbo-economie of ondernemen. Dat kan niet qua werktijden, want veel koks werken al ergens in de keuken.”

ROCvA

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) heeft daar een passend antwoord op bedacht: een duale opleiding waarbij studenten één dag de schoolbanken induiken en een aantal dagen bij een erkend leerbedrijf aan de slag gaan. Onder meer masterclasses over leidinggeven, ondernemerschap en het creëren van nieuwe recepten staat op het menu. Tevens wil het ROCvA een internationale stage ter beschikking stellen aan de opleiding, die komend studiejaar van start gaat en plaats biedt aan twintig studenten.

Thema's

Thema’s als kooktechnieken, maar ook zelfstandigheid en ‘persoonlijk leiderschap’ staan centraal in de niveau 5 gekwalificeerde hbo-koksopleiding. “En er zal binnen de hbo-opleiding meer aandacht worden besteed aan voedseltechnologie, verspilling en duurzaamheid. Dat komt nog te weinig aan bod in het mbo”, aldus Biegel.

Er zal met name gefocust worden op persoonlijk leiderschap, vertelt de directievoorzitter. “Kok is een zwaar beroep, er wordt veel van ze verwacht. Veel studenten werken al lange diensten. Ik vergelijk het met topsport: je moet iedere dag presteren. Daar moet meer aandacht voor zijn, het vakmanschap moet meer worden gewaardeerd.”

Het hele artikel van Het Parool lees je hier.

Gerelateerd nieuws

De bouw in Amsterdam valt stil: nieuwe woningen blijven uit

Lees dit bericht

Koningsdag in Amsterdam, wat mag er allemaal NIET op deze dag

Lees dit bericht

Storing UvA verholpen: tentamens gaan tóch door

Lees dit bericht