Meerderheid tweede kamer wil leenstelsel voor studenten vervangen door basisbeurs

 08/10/2021

Er zijn twee moties aangenomen door de tweede kamer voor het afschaffen van het leenstelsel en het herinvoeren van een basisbeurs. Vele studenten vinden dit fantastisch, dit is namelijk de genadeklap voor het leenstelsel. Het volgende kabinet kan er dankzij de moties niet meer om heen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft de kamer erop gewezen dat er door het leenstelsel, dat er al vanaf 2015 is, verschillende problemen zijn ontstaan onder de studenten. Denk bijvoorbeeld aan de prestatiedruk of psychische klachten. Studenten krijgen nu eindelijk de tijd en ruimte om dromen waar te maken en te groeien.

Alleen de VVD stemt nog tegen

Het is aan het nieuwe kabinet om deze motie door te voeren. Wel kwam gister uit dat alleen de VVD  tegen deze twee moties is. Dat terwijl er een hele brede meerderheid in de kamer zegt dat er nu van het leenstelsel afgestapt moet worden. Het is nog onduidelijk of huidige studenten gecompenseerd zullen worden voor hun leningen, hier hangt namelijk een heel groot kostenplaatje aan.

Studenten zijn blij

Studenten vinden dat er door het afschaffen van het leenstelsel er een belangrijke stap is gezet richting meer kansengelijkheid in het onderwijs. Daarom is het heel positief dat nu eindelijk een meerderheid in de kamer zich hierover uitspreekt. Nu is het tijd dat de studentenorganisaties samen met de kamer een andere optie voor het leenstelsel gaan ontwikkelen.

Gerelateerd nieuws

Amsterdam komt met nieuwe criteria voor kwetsbare woningzoekende

Lees dit bericht

HvA test studenten op coronavirus: Marcel van Hooijdonk vindt dit een ‘goede ontwikkeling’

Lees dit bericht

Studentenverenigingen in Amsterdam tappen al maanden geen biertje meer

Lees dit bericht