Amsterdamse studenten krijgen geen energietoeslag

 05/10/2022

Studenten in Amsterdam krijgen nog steeds geen energietoeslag uitgekeerd vanuit de gemeente. Ondanks dat laatst een rechter in Gelderland heeft besloten dat studenten niet uitgesloten konden worden van deze compensatie. Studenten hebben deze compensatie hard nodig en daarom is een groep van Amsterdamse juristen een actie gestart.

Geen energietoeslag Amsterdamse studenten | Kamerverhuur Amsterdam

Studenten worden uitgesloten

De reden waarom studenten worden uitgesloten is omdat zij zeer divers zijn in hun woonsituaties. Hierdoor is het voor de gemeente zeer lastig om te kiezen welke studenten worden uitgesloten van deze eenmalige compensatie en wie niet. De ene student betaalt een inclusieve woonprijs en een andere student woont weer bij zijn ouders.

Ondanks het besluit van de rechter houdt Amsterdam zich voorlopig nog vast aan het landelijke advies om geen energietoeslag uit te keren. Sommige steden zoals Delft en Utrecht keren deze uitslag al wel toe aan de studenten, maar Amsterdam heeft dit online aanvragen onmogelijk gemaakt voor studenten.

Andere regeling

Het ministerie heeft daarom nu besloten dat studenten gecompenseerd moeten worden via een speciale bijstandsregeling, maar niet voor de energietoeslag. Via deze regeling moeten studenten alsnog gecompenseerd worden voor de hoge kosten met een kleine bijdrage.

Gerelateerd nieuws

Amsterdam komt met nieuwe criteria voor kwetsbare woningzoekende

Lees dit bericht

Kleding ruilen in Amsterdam

Lees dit bericht

Nederlandse studenten hebben vaker een bijbaan dan in andere Europese landen

Lees dit bericht