Dry January: komend jaar weer?

 26/11/2020

‘Neem een pilspauze’, zo luidt de slogan. De studentenraad van de Universiteit van Amsterdam houdt een Dry January-campagne. Doel is om het alcoholgebruik te minderen onder studenten, die de laatste jaren juist meer drinken. Dankzij het coronavirus lijkt dit komend jaar makkelijker te worden.

Dry January: komend jaar weer? | Marcel van Hooijdonk

Een pleidooi voor minder drankgebruik. De Universiteit van Amsterdam gaat de slogan ‘neem een pilspauze’ laten zien op posters, social media en tv-schermen. Naast studenten spreekt de UvA ook de staf aan. “Anders zou het een beetje hypocriet zijn”, vertelt een studentenraadslid aan Het Parool.

De UvA organiseert een zogeheten Dierviering, op 8 januari. “Daar zullen we nadrukkelijk niet-alcoholische drankjes beschikbaar stellen. We zetten bewust in op minder alcohol, in plaats van geen. We denken dat de campagne anders te veel afschrikt”, aldus een woordvoerder. Effect zal het wel hebben, verwacht hij: “Je ziet dat mensen die een maand geen alcohol hebben gedronken, een half jaar later nog steeds minder drinken.”

Marcel van Hooijdonk: 'Goed voor het lichaam'

Kinderarts Nico van der Lely, woonachtig in Delft, vindt dat de campagne verder moet gaan. De specialist in jeugd en alcohol heeft vele studenten gesproken over alcoholgebruik. “Je moet studentenverenigingen helpen contracten open te breken, ervoor zorgen dat ze alcoholvrij bier kunnen schenken.” Hij staat klaar om te helpen. “Laat de Amsterdammers vooral contact met ons opnemen.” Ook Marcel van Hooijdonk adviseert jongeren om mee te doen aan Dry January: "Een maand geen alcohol is goed voor ons lichaam. Daarbij, de studenten hebben al genoeg kosten. Het is ook nog eens goed voor de portemonnee."

 

Bron: Het Parool

Gerelateerd nieuws

Universiteit van Amsterdam ontruimt door ME

Lees dit bericht

Na twee jaar afwezigheid eindelijk weer Koningsdag vieren in Amsterdam

Lees dit bericht

Studenten zijn het beu in Amsterdam: protesten op het Museumplein

Lees dit bericht