Studenten kunnen helpen bij het lerarentekort in Amsterdam

 12/10/2022

In Amsterdam heerst er momenteel een groot tekort aan leraren. Dankzij de toenemende vergrijzing in de stad zal dit alleen maar erger worden. De koepel van Amsterdamse schoolbesturen denkt mede hierdoor dat het tekort aan leraren zal groeien tot 942 voltijdbanen de komende tijd. In deze schatting worden de leraren die door huisvestingproblemen ergens anders heen moeten nog niet eens meegenomen.

De oplossing voor het lerarentekort | Kamerverhuur Amsterdam

Studenten zijn de oplossing

De oplossing voor dit grote lerarentekort wat er aan zit te komen is een zeer voor de hand liggende. Door de 100.000 studenten in het hoger onderwijs is er een enorm potentieel wat het probleem in het voortgezet onderwijs op zou kunnen lossen. Hiervoor zou er wel soepel moeten worden omgegaan met het bevoegdheidsstelsel. Dit zit momenteel namelijk nog muurvast waardoor dit plan niet zomaar zou kunnen werken.

Goed voorbeeld

In de jaren vijftig en zestig deed zich een goed voorbeeld voor wat nu eventueel ook weer zou kunnen werken. In die tijd werd het middelbaar onderwijs groots uitgebreid doordat het lerarentekort werd opgevangen door jonge vakleerkrachten die nog wel onbevoegd waren. Wel deden deze mensen al een doctoraal examen die ze uiteindelijk hebben afgerond en waarna velen ook kozen voor een baan in het onderwijs.

Gerelateerd nieuws

Sinds kort heeft Marcel van Hooijdonk een nieuwe persoonlijke website

Lees dit bericht

Storing UvA verholpen: tentamens gaan tóch door

Lees dit bericht

Studentencorps Amsterdam biedt excuses aan leden aan

Lees dit bericht