De bouw in Amsterdam valt stil: nieuwe woningen blijven uit

 11/03/2020

Slechts zestien vergunning werden er aangevraagd voor nieuwe koopwoningen. In het laatste kwartaal van 2019 valt de woningbouw in Amsterdam stil. Over twee jaar komt er bijna geen woning meer bij. Dat schrijft Het Parool.

‘Schokkende’ en ‘dramatische’ cijfers, aldus Frank van Blokland, directeur van IVBN, belangenbehartiger van vastgoedbeleggers. “De bouw valt stil en dat is het gevolg van jarenlang gemeentebeleid in Amsterdam.”

Vergunningen

Voor de bouw van nieuwe woningen zijn vergunningen nodig: en dit zijn er weinig. Slechts 77 vergunningen voor nieuwe huizen, waarvan zestien voor een koophuis. “Meestal worden juist in het vierde kwartaal veel vergunningen afgegeven,” zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN Amro. “Het gaat het hele jaar al mis.” Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2018 zijn er 1872 vergunningen verstrekt. Dit betekent een daling van maar liefst 95 procent (!) in een heel jaar. Slecht nieuws voor woningzoekenden, waaronder studenten.

Zorgelijk

Tussen het afgeven van een vergunning en de bouw zit een paar jaar. Dat betekent dat de bouw dus niet onmiddellijk stil valt. Desondanks zijn de vooruitzichten zorgelijk. Over een jaar of twee komt er bijna geen woning meer bij. En dat is voor Amsterdam behoorlijk dramatisch. De stad groeit snel en heeft behoefte aan woningen om alle nieuwkomers, studenten en jongen die uit huis gaan, een plek te bieden. De woningnood is al groot. Als de bouw stil valt, zijn de gevolgen groot.

Het hele artikel is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Aantal internationale studenten groeit opnieuw op de UvA

Lees dit bericht

Debatwedstrijd Amsterdam kent Hilversumse winnaars

Lees dit bericht

Persoonsgegevens (oud-)studenten VU mogelijk op straat

Lees dit bericht