Coronavirus houdt opleiding tandheelkunde in de ban

 04/03/2020

De opleiding tandheelkunde in Amsterdam kampt met een tekort aan mondkapjes. Het coronavirus zorgt ervoor dat fabrieken in China, die de kapjes maken, uit hun voorraad zijn. De maskers worden massaal ingekocht door bevolking, dus blijven er weinig over voor de export. Dat schrijft het RTL Nieuws.

"Als we in vol bedrijf doorgaan hebben we een voorraad voor drie à vier weken", vertelt Frank Abbas van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). "Dan moeten we alle zorg staken. Vanaf vandaag geven we daarom voorrang aan de spoedeisende hulp en lopende behandeltrajecten, bijvoorbeeld een kroon die nog geplaatst moet worden."

Dupe

"We hebben een belangrijke zorgfunctie", aldus Abbas. "We gaan nu terug naar minder dan een kwart van de behandelingen en misschien moeten we binnenkort nog verder afschalen." Acta is naar eigen zeggen al een maand bezig om aan voldoende mondkapjes te komen. Maar, er wordt steeds minder geleverd dan dat er nodig is. De vraag in China naar mondkapjes is zo groot, dat er nauwelijks geëxporteerd wordt. Abbas: “Ze schaffen massaal mondkapjes aan. Daar zijn we in de zorg de dupe van.”

Vertraging

Enkele studenten van het Acta zijn bang studievertraging op te lopen. Het tekort aan mondkapjes heeft daarom consequenties: de opleiding heeft besloten alle resterende zorg wordt uitgevoerd door studenten in het laatste jaar. Zo kan deze groep geen vertraging meer oplopen.

Het hele artikel is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Oud-studenten met grote schulden gaan geholpen worden door Amsterdam

Lees dit bericht

Universiteiten in Amsterdam luiden de noodklok over internationale studenten

Lees dit bericht

De basisbeurs van studenten wordt tijdelijk verhoogd vanaf september in 2023

Lees dit bericht