Bewoners Zeeburgeiland willen meer Amsterdammers

 22/07/2020

Bewoners van Zeeburgeiland en IJburg pleiten voor meer verbindingen naar hun wijk. De kloof met het vaste Amsterdam lijkt ver weg. “Amsterdam, kom over de brug!” Dat schrijft Het Parool.

Jaap Huisman vertelde in september 2018 over het werk van Zeeburgereilan. De beroemde architectuurschrijver zei het heel mooi. Het plan stelt een hoge standaard: “Begrijpelijk, je kunt zo'n strategisch gebied maar één keer bouwen - en verpesten." Hausmann wilde ook weten of het mogelijk was om Zeeburgereiland correct te betreden: "... Er is maar één fietsbrug met Het centrum is verbonden. En voor een buurt die het "knooppunt van water en weg" wordt genoemd, en de ontbrekende schakel tussen het centrum en Egerburg.”

Grote geheel

Als we naar het grote geheel kijken, zijn we verrast dat de commissie D-Hooghe heeft aanbevolen de Amsterdamsebrug te verbreden in plaats van een fietsbrug naar het centrum te bouwen. Nog verrassender is dat het voorstel van grote betekenis is voor de gemeente. De commissie bestudeert de brug op het IJ correct. Hoe voelt de verbinding van Noord naar Amsterdam aan alsof ze eindelijk een planningsfout heeft gecorrigeerd en tegelijkertijd een planningsfout heeft gemaakt?

Concrete plannen

De woningbouwplannen van Zeeburgereiland en IJburg zijn de komende jaren de meest concrete plannen; straks wonen hier meer dan 50.000 Amsterdammers. Ze gebruiken de hele stad. Niet alleen uit het oosten. Daarnaast zijn er middelbare scholen, studentencomplexen en de Anglo-Nederlandse Hogeschool met een campus. Zojuist is de grootste schaatsbaan van Nederland geopend en op Zeeburgereiland staat een transferium met P + R.

Bereikbaar

Deze voorzieningen en woningen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer en de fietsen, maar de transportcapaciteit is beperkt. Door verkeershinder (tram 26), verkeersopstoppingen (bus 37 en 66) en twee fietsverbindingen naar het oosten heeft dit op dit moment voor ernstige knelpunten gezorgd. Alleen tram 26 biedt directe toegang tot het stadscentrum.

Brugstad

Amsterdam is altijd een brugstad geweest en heeft als ambitieuze doelstelling om het aantal woningen en aanverwante voorzieningen te vergroten, het gebruik van fietsen en openbaar vervoer te verminderen en tegelijkertijd de autostroom te verminderen en daarmee duurzamer te maken. Zo zijn de parkeernormen in dit gebied erg laag, bewoners kunnen reizen met het openbaar vervoer of de fiets, maar deze mogelijkheden zijn beperkt.

Naast de mening van de commissie en de mening van veel inwoners van het Havengebied Oost, woog Amsterdam ook de belangen van duizenden bewoners, studenten, middelbare scholieren, toeristen, gebruikers, medewerkers, medewerkers, economie en luchtkwaliteit.

Amsterdam, kom over de brug!

Gerelateerd nieuws

Alles is anders: aangepaste introductie voor Amsterdamse studenten

Lees dit bericht

Geneeskunde opleiding in Amsterdam opnieuw minder populair

Lees dit bericht

Station Lelylaan in Nieuw-West gaat volgend jaar opgeknapt worden

Lees dit bericht