Amsterdamse universiteiten zien stijging inschrijvingen

 30/10/2020

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vrije Universiteit (VU) zien dit academisch jaar een flinke toename studenten. Ook buitenlandse studenten weten de universiteiten te vinden, in tegenstelling tot de verwachting vanwege de coronacrisis. Dat schrijft Het Parool.

Tegen de verwachtingen in, weten buitelandse studenten hun weg dus te vinden naar onze hoofdstad. Zo noteert de UvAvoor de studieperiode 2020-2021 een stijging met 10 procent in het aantal studenten ten opzichte van vorig jaar. De UvA telt dit studiejaar circa 39.000 studenten. De afgelopen jaren groeide de universiteit gemiddeld met zo'n 4 à 5 procent per jaar, schrijft Het Parool.

De Vrije Universiteit (VU) komt met een groei van 13 procent op zo’n 30.000 studenten. De universiteit groeide de afgelopen twee jaar jaarlijks met zo’n 8 procent. Een aanzienlijke stijging dus. Studenten lijken er juist in de coronacrisis voor te kiezen om te gaan studeren, omdat een tussenjaar lastig is. Dat gaat vaak gepaard met reizen naar het buitenland, die nu nauwelijks mogelijk zijn.

Het gaat om voorlopige cijfers op basis van de inschrijvingen in oktober: studenten kunnen zich tot februari nog uitschrijven. Het afgelopen collegejaar werd het bindend studieadvies voor eerstejaarsstudenten opgeschort in verband met de coronacrisis; hierdoor hoefden studenten met te weinig studiepunten hun studie niet te verlaten. Die herinschrijvingen verklaren een deel van de groei, aldus de universiteiten.

Het hele artikel lees je hier.

Gerelateerd nieuws

Universiteiten in Amsterdam luiden de noodklok over internationale studenten

Lees dit bericht

Vanwege de registratieplicht in Amsterdam verliest Airbnb meer dan 75% van de woningen in de hoofdstad van Nederland.

Lees dit bericht

Coronavirus houdt opleiding tandheelkunde in de ban

Lees dit bericht