Universiteiten in Amsterdam luiden de noodklok over internationale studenten

 08/06/2022

20.000 jonge en gedreven mensen kwamen de afgelopen jaren uit heel de wereld om in Amsterdam te studeren. Dit aantal blijft groeien en dat is heel erg goed voor de stad. Bedrijven zijn enorm blij met al die kennis die in de stad komt, toch luidden de universiteiten nu de noodklok.

Universiteiten luiden noodklok | Kamerverhuur Amsterdam

De universiteiten maken zich zorgen om de woonplek van deze internationale studenten. Er is al een tekort aan studentenkamers en door deze internationale studenten wordt dit alleen maar erger. Daarnaast is ieder plekje dat een internationale student inneemt, een plekje minder voor een Nederlandse student.

Één op de drie studenten op de Universiteit van Amsterdam komt uit het buitenland. Vijftien jaar geleden is er een dringende oproep van bedrijven geweest om ook internationale studenten aan te trekken naar de universiteiten. De overheid en bedrijven wilde namelijk die internationale kennis naar Nederland halen en daarnaast de Nederlandse studenten voorbereiden op een internationale arbeidsmarkt.

Universiteiten mogen geen voorrang geven aan studenten op basis van nationaliteit, dit heeft als gevolg dat Nederlandse studenten concurreren tegen de buitenlandse studenten. Hier maakt de overheid zich nu grote zorgen over en dus zijn ze op zoek naar een oplossing.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe werknemers gezocht door Marcel van Hooijdonk in en nabij Amsterdam

Lees dit bericht

Amsterdamse studenten gunnen Amalia ook haar studententijd

Lees dit bericht

Amsterdam gaat nieuwe opvanglocaties openen speciaal voor Oekraïense vluchtelingen

Lees dit bericht