Amsterdamse studenten mogen gebruik maken van ov tijdens spits

 16/07/2020

Vanaf september kan een deel van het onderwijs van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam vanaf 8.30 uur beginnen.

De onderwijsinstellingen hebben afspraken gemaakt met NS, GVB, CXX, het verkeersgebied Amsterdam en de gemeenten. Vanaf september mogen studenten ook tijdens de spits reizen, zodat ze eerder met hun opleiding kunnen beginnen. Het onderwijs kan volgens het afgesproken plan ook in de avondspits eindigen of beginnen.

Uitbreiding

Dit betekent de uitbreiding van het door het kabinet geplande gebied, dat is bedoeld om studenten tussen 11.00 uur en 15.00 uur het openbaar vervoer te laten gebruiken. Onderwijsinstellingen hebben eerder hun bezorgdheid geuit over het plan. Door de nieuwe overeenkomst wordt het onderwijs ter plaatse zoveel mogelijk over de dag en week verspreid. Het is ook nodig om "te focussen" op het minder belasten van piekuren, en het is noodzakelijk om piekbelastingen in openbaar vervoer systemen (zoals het Weesperplein metrostation) te voorkomen.

Eventuele wijzigingen

Binnenkort worden de regionale OV-overeenkomsten getekend. De overeenkomst is geldig tot en met 31 december van dit jaar. Is het inderdaad te druk of is er extra ruimte, dan onderhandelen de onderwijsinstelling en de desbetreffende organisatie met elkaar over eventuele wijzigingen in de overeenkomst.

Gerelateerd nieuws

Prinses Amalia gaat op de Universiteit van Amsterdam (UvA) studeren

Lees dit bericht

Universiteiten in Amsterdam luiden de noodklok over internationale studenten

Lees dit bericht

Primeur: Eerste hbo-koksopleiding komt in Amsterdam

Lees dit bericht