Amsterdamse studenten komen in actie voor hogere basisbeurs

 21/06/2022

Honderden studenten hebben afgelopen week gedemonstreerd in Amsterdam voor een hogere basisbeurs. Daarnaast eisten oud-studenten die onder het sociale leenstelsel vielen ook een ruime compensatie van het kabinet. Sommige studenten hebben namelijk een studieschuld van boven de 50.000 euro.

Actie voor hogere basisbeurs | Kamerverhuur Amsterdam

Voor de tweede keer in een korte tijd gaan de studenten de straat op voor een hogere basisbeurs. De laatste keer dat de studenten dit deden was namelijk in februari. In de tussentijd is de situatie alleen maar erger geworden omdat de prijzen ook alleen maar duurder zijn geworden. Daarnaast konden de uitwonende studenten ook geen aanspraak maken op de 800 euro energietoeslag.

Hoge schulden

Op deze manier bouwen studenten torenhoge schulden op. Vaak hebben ze een fulltime studie met daarnaast een bijbaantje. Met dat bijbaantje kunnen studenten niet de studiekosten, hoge energiekosten en de huurprijzen betalen. Het kabinet stelt nu voor om de basisbeurs te verhogen naar 274 euro per maand. Dit is volgens vele nog steeds veel te weinig.

 

Hoewel de organisatie op duizenden demonstranten had gerekend waren dit er uiteindelijk maar een paar honderd. Hiervan was een groot deel van de groep ook oud-studenten die gecompenseerd moeten worden. Zij krijgen destijds namelijk maar 359 euro per jaar terwijl studenten van nu 3300 euro per jaar krijgen aan basisbeurs.

Gerelateerd nieuws

Station Lelylaan in Nieuw-West gaat volgend jaar opgeknapt worden

Lees dit bericht

Allereerste traject Wild Code School Amsterdam van start

Lees dit bericht

Vele studenten lopen basisbeurs mis door studievertraging

Lees dit bericht