Amsterdammers zitten vast in eigen sociale bubbel

 13/04/2023

De stad Amsterdam staat bekend om haar diversiteit en tolerantie, maar toch blijkt uit recent onderzoek dat veel Amsterdammers nog steeds vastzitten in hun eigen sociale bubbel. Dit kan leiden tot polarisatie en het versterken van vooroordelen en stereotypen.

Amsterdammers zitten vast in eigen sociale bubbel

Onderzoek naar sociale bubbels

Het onderzoek, uitgevoerd door de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, richtte zich op de mate waarin mensen in de stad in aanraking komen met mensen van andere achtergronden. Uit de resultaten blijkt dat veel Amsterdammers voornamelijk contact hebben met mensen die dezelfde achtergrond en interesses delen.

Polarisatie en vooroordelen

Het vastzitten in de eigen sociale bubbel kan leiden tot polarisatie en het versterken van vooroordelen en stereotypen. Mensen hebben immers vaak de neiging om vast te houden aan hun eigen ideeën en opvattingen, en zijn minder geneigd om andere perspectieven te overwegen wanner ze voornamelijk omringd zijn door mensen die dezelfde ideeën en opvattingen delen.

Kans op conflict

Dit kan leiden tot spanningen en conflicten tussen groepen met verschillende achtergronden, omdat mensen zich niet gehoord of begrepen voelen door anderen. Hierdoor kan de kloof tussen groepen alleen maar groter worden en de kans op polarisatie toenemen.

Gerelateerd nieuws

De basisbeurs van studenten wordt tijdelijk verhoogd vanaf september in 2023

Lees dit bericht

In Amsterdam is de arbeidsmarkt het krapst van heel Nederland

Lees dit bericht

Geen nieuwe studentenkamers vanwege vliegtuigen in Amsterdam

Lees dit bericht