Alles is anders: aangepaste introductie voor Amsterdamse studenten

 27/08/2020

Maandag ging het van start: de introductieweek voor nieuwe studenten in Amsterdam. Normaliter een feestelijke week, waar kennis wordt gemaakt met de stad en alles wat het te bieden heeft. Het coronavirus zorgt ervoor dat de introductie nu vooral online is.

De aangepaste introductieweek is een flinke domper voor de studenten. Met name internationale en niet-Amsterdamse studenten missen nu een belangrijk sociaal aspect aan het begin van hun studie. Nieuwe vrienden maken is er niet bij, dit jaar. Tenminste, niet op fysiek gebied. En dat is lastig. Zonder sociaal vangnet of netwerk kan het grote Amsterdam nog wel eens eenzaam aanvoelen.

‘Keek er naar uit’

“Ik begrijp heel goed dat het niet anders kan, toch vind ik het vervelend dat alle sociale interactie met medestudenten wegvalt. Ik keek hier juist heel erg naar uit”, aldus Marith (18) tegenover AT5. Ze is vanuit Zeeland naar Amsterdam verhuisd, om Media, Kunst, Design en Architectuur te studeren aan de Vrije Universiteit.

Buddy Program

Ook het Buddy Program, een organisatie die internationale studenten koppelt aan Nederlandse, valt dit jaar weg. Door het coronavirus zijn alle evenementen afgelast door de vereniging. Slechts een alternatief programma dat online wordt aangeboden, is het devies.

‘Erg veranderd’

Toch is niet alles afgelast. Tessa (26) is student-vrijwilliger tijdens de introductieweek. “Ik heb vaker meegeholpen aan de introductieweek en heb toen verschillende sportlessen verzorgd. Maar dit jaar is het programma heel erg veranderd.  Ik mag dit jaar maar één les verzorgen voor een klein groepje studenten. De les komt vervolgens online te staan.”

Gerelateerd nieuws

Geen huldiging bij het kampioenschap van Ajax voor de fans uit Amsterdam

Lees dit bericht

Persoonsgegevens (oud-)studenten VU mogelijk op straat

Lees dit bericht

Amsterdam komt met nieuwe criteria voor kwetsbare woningzoekende

Lees dit bericht